Swimathon 2019 – “Inotam si ne jucam All IncluZiv”

Sambata, 29 iunie 2019, a fost organizat primul eveniment pentru strangerea de fonduri pentru construirea unui loc de joaca incluziv, care va avea acces liber și gratuit.

Sub deviza “Inotam si ne jucam All IncluZiv”, cei de la Simfonia Prieteniei au reusit sa creasca nivelul de constientizare a nevoii copiilor cu dizabilitati de a avea acces la un loc de joaca incluziv, unde fiecare element de mobilier ludic este proiectat și realizat astfel incat sa ii stimuleze pe toti copii si sa le ofere un mediu plin de acceptare și grija.

Astfel, la Swimathon Cluj-Napoca, 4 copii tipici si 4 tineri cu Sindrom Down au inotat fiecare cel putin 3 lungimi de bazin olimpic si ne-au demonstrat ca orice copil poate sa faca sport alaturi de alti copii cu sau fara dizabilitati, atata timp cat adultii le creeaza un mediul propice.

Prima echipa a fost, ca si în 2018, minunata echipa de la Ebihalak. A doua echipa a fost formata din 4 tineri cu sindromul down care au calatorit de la Bucuresti pentru acest eveniment cu scop caritabil. Echipa inotatorilor speciali a fost condusa de Madalina Marin, o tanara ambitioasa de 29 de ani, care de la 16 ani s-a indragostit de inot si de dans. In 2019, ea a castigat 5 medalii (trei de aur si doua de argint) la Jocurile Mondiale Special Olympics de la Abu Dhabi. Alaturi de ea au participat la Swimathon si Stelian, Theo si Nicusor. Cei patru tineri fac parte din asociatia Be a Butterfly si se antreneaza la centrul Aqua Sport Dante Alighieri din capitala, demonstrand prin rezultatele lor, ca si cei care au o dizabilitate pot sa faca performanta – prin disciplina, talent si perseverenta.

Cei 8 participanti la Swimathon au inotat, nu doar pentru cele aproximativ 28.000 de persoane cu dizabilitati din judetul Cluj care si-ar putea imbunatati starea de sanatate fizica si echilibru emoțional prin folosirea acestui loc de joaca incluziv, ci si pentru apartinatorii lor, frati, parinti, bunici, care sunt marginalizati o data cu ei.

Costurile constructiei, transportului si montajului acestui ansamblu de joaca gandit special pentru a integra si a bucura toti copiii, indiferent de dizabilitate sau varsta, depasesc 100.000 de euro. Beneficiile pe care le aduce insa un astfel de loc de joaca sunt de nepretuit. 

Familia apropiata și prietenii celor cu o dizabilitate vor putea socializa mai usor si in aer liber, participand la activitati firesti pentru orice familie. Odată ce aceasta bariera a mediului exterior va cadea, sunt toate sansele ca si preconceptiile legate de persoanele cu dizabilitati sa se diminueze și sa dispara, iar calitatea interactiunilor dintre toti copiii sa creasca. 

Primii 1170 de euro au fost stransi din donatii pe parcursul acestui eveniment. Mai este nevoie de multi bani pana la concretizarea acestui proiect, insa comunitatea clujeana are puterea și generozitatea de a construi un mediu propice dezvoltarii tuturor copiilor, locuri de joaca accesibile și stimulante, unde cei atipici pot lega prietenii, iar copiii tipici isi pot dezvolta empatia si respectul fata de cei diferiti lor.