Prezentare generală parc incluziv

DESCRIERE PROIECT

Un loc de joacă propus și executat de voluntarii Simfoniei Prieteniei: Dumitru Anca, Mirela Codreanu, Ștefania Luca, Denisa Câmpian, Ana Racu și Ana Maria Szasz, susținut de Serviciul de Ajutor Maltez din România, în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca și cu implicarea voastră.

Spațiile de joacă pentru copii au unul dintre cele mai importante roluri în dezvoltarea unor comunități. Ele sunt un loc bine definit prin care se dezvăluie lumea înconjurătoare. Joaca nestructurată, liberă, le permite copiilor să-și folosească toate resursele fizice, cognitive și emoționale. Prin joacă sunt puse la treabă imaginația și creativitatea. Copiii descoperă, astfel, ce le place și ce îi pasionează. Aceste preferințe se pot transforma, odată cu trecerea timpului, în hobby-uri sau chiar cariere. Mai mult, joaca în aer liber este o metodă foarte bună de a avea activitatea fizică necesară pentru un corp și o minte sănătoasă.

Văzând absența unui loc de joacă incluziv în Cluj-Napoca, dar mai ales nevoia unui astfel de spațiu (și nu în calitate de simpli observatori, ci din postura de implicați profund la nivelul societății pe această zonă), s-a născut în mintea noastă ideea unui loc de joacă incluziv care să îi aducă împreună, în același spațiu sigur și creativ, pe copiii tipici și pe copii cu diverse dizabilități.

AMPLASARE

Am apelat apoi la sprijinul Ordinul Arhitecților din România (O.A.R.) și am discutat acest vis cu specialiștii în proiectare, din calitatea de cetățeni implicați profund la nivelul sociatății, știind provocările copiilor cu dizabilități și ale familiilor acestora.

Astfel, în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania – BATRA 2021, O.A.R a organizat un concurs de idei cu tema locul de joacă incluziv.

Premiul I a fost câștigat de un proiect care îl are autor pe arh. Septimiu Moldovan.

“Conceptul propunerii merge dincolo de o amplasare mai mult sau mai puțin aleatorie de echipamente accesibile pentru toți participanții. Cercul, forma în care sunt dispuse, duce cu gândul la unitate, legătură și echilibru. Ideea urmărește acea imagine a jocurilor din copilărie în jurul cărora se adunau împreună copiii de toate felurile, copii care, ținându-se de mână, făceau tot felul de activități.” arh. Septimiu Moldovan

Primăria Cluj-Napoca a pus la dispoziția noastră un teren în cadrul Parcului Rozelor, unde să putem materializa acest vis.


PLAN URBANISTIC


VIZIUNE

„Acest continuum al spațiului de joacă (aparatele au acest element curb deasupra lor care propune o concectare între ele, devenind și parte din fiecare, dar și un echipament de joacă în sine) subliniază ideea de legătură și apartenență. Mai mult, se creează acest mediu clar delimitat care vine în ajutorul acelora cu nivelul de anxietate ridicat.”

„Aparatele sunt orientate atât spre interiorul cercului în intimitatea căruia se pot dezvolta relații și crea comunități (devenind un soi de incubator), cât și spre exterior, semn că e deschis pentru oricine dorește să se alăture și să intre în această lume prin intermediul limitelor sale permeabile.” arh. Septimiu Moldovan