Simfonia Prieteniei este un concept care a luat naștere la inițiativa unui grup din comunitate, apropiat de misiunea Grădiniței Malteze – centru de zi pentru copii cu dizabilități.

Scopul nostru asumat este de a asigura copiilor cu dizabilități accesul la spații publice de joacă prin dotări corespunzătoare nevoilor specifice fiecărui copil.

Prin acest proiect ne propunem să spargem bariere, să depășim prejudecăți și să aducem împreună comunitatea – copii și adulți deopotrvă, indiferent de abilitățile sau dizabilitățile lor. Serviciul de Ajutor Maltez în România a considerat mai mult decât potrivit să susțină inițiativa noastră și să preia “sub aripa sa” acest proiect dedicat comunității clujene.

Ce este un loc de joacă incluziv?
img

Locul de joacă este “raiul pe pamânt” pentru orice copil. Toți copiii din lume înțeleg limbajul jocului.

Locul de joacă incluziv este acel spațiu amenajat special pentru joacă, în care există ansambluri și echipamente de joacă adaptate atât pentru copiii cu dizabilități, cât și pentru copiii tipici.

Fiecare copil are dreptul să se joace indiferent de abilitățile sale. Crearea unui loc de joacă incluziv face ca jocul să fie accesibil tuturor copiilor din punct de vedere al proiectării echipamentelor, precum și al designului terenului de joacă.

Jocul este numitorul comun, să uităm diferențele!

Citește mai mult

De ce un loc de joacă incluziv?

Pentru că lipseste cu cu desăvârșire.

Locul de joacă incluziv este un prim pas spre o societate care se dezvoltă pe valori precum egalitatea de șanse, empatia, sprijinul celor vulnerabili.

Lângă leagănul special pe care îl poate folosi și un copil tipic și unul cu dizabilitati, poate crește o generație mai bună și mai deschisă în a vedea firescul și bucuria din interacțiunile cu copiii atipici și familiile lor. La rând la toboganul unde orice copil, indiferent de abilitati, se poate juca… acolo se formează noua comunitate pentru care accesul copiilor și tinerilor cu abilități diferite în spațiile publice, la evenimente culturale si sociale, va deveni normalitate.

Toți copiii se vor putea juca în acest loc de joacă și pot învăța multe unii de la alții, atât ei, cât și familiile lor. Primele lecții le primim în video-ul alăturat.

Să îi sprijinim mereu pe cei vulnerabili și să îi ajutăm să aibă o viață cât mai activă și mai normală posibil!

Susținători
Mirela Codreanu
În Romania, copiii cu dizabilități experimentează un puternic fenomen de izolare din cauza: atitudinii celor din jur, dar mai ales mediului construit inaccesibil.
Mirela Codreanu
Director Gradinita speciala Malteza
Raluca Anton
A avea un spatiu incluziv este, întăi de toate, o normalitate. Mai specific apoi, este un semn al acceptării neconditioante, al respectului fata de cel de lângă noi... citește tot
Psihoterapeut Raluca Anton
Ambasador Simfonia Prieteniei